Wednesday, August 11, 2010
AYAM GORENG BLOCK ROSE
Bahan untuk perapan (gaul)
Halia bawang putih (dikisar)
Cili kisar
Rempah kari
Daun kari
Sedikit garam
Sedikit madu lebah (kalau ada, kalau tak dak pun tak pa)
Ayam 1 ekor dipotong ikut suka. (potong 12,16,24)
Bahan untuk tumisan
Kulit kayu manis
Buah pelaga
Bunga cengkih
Bunga lawang
Bahan untuk sauce
Kicap (bukan kicap masin)
Susu pekat
Lada hitam
Langkah-langkah
1. Ayam diperap dengan bahan perapan buat seketika. Selepas diperap ayam digoreng sehingga masak. (Jangan sampai garing). Asingkan ayam.
2. Minyak ayam diguna sedikit untuk tumisan. Tumiskan bahan tumisan apabila minyak dah panas.
3. Selepas itu dimasukkan kicap dan lada hitam secukup rasa sehingga mendidih. Masukkan susu pekat. Kacau supaya sekata. Akan terhasil satu sauce yang pekat.
4. Masukkan ayam yang telah digoreng kedalam sauce. Kacau sehingga semua ayam sekata dengan sauce.
5. Masukkan dalam pinggan untuk hidangan. (Anak-anak mesti suka punya)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment