Monday, February 4, 2013

Ketam Telur Asin.....

dah lame betul tak update blog masak .tp bukan bermakna saya tak masak ye...hihihi..cuma tak berkesempatan ambik gambar n upload dalam blog....sebenar resepi nie memang dah lama sgt sy mencari...ini gara2 my boss (skrang x boss) belanje makan ketam telur asin dekat restoren tupai-tupai...sekali dah jatuh cinta lak pulak kat resepi nie...cr punye cr akhirnye jupe si DIA nie kat tempat blog peberet saya..http://fromintankitchen.blogspot.com/. Blog kat ita nie memang tempat sy menyelongkar mencari resepi yang de best...selera kami sekeluarga cukup kena ngan resepi akak ita nie...tp baru first time buat...masih ada kekurangan....mana leh lawan sifu....tp rasa2 dah 80% nak sama ngan restoren tu...so apalagi ...silalah buat ye...

KETAM TELUR ASIN 4 biji telur asin ~ direbus, belah 2, korek isinya dan di lenyek
 4 ekor ketam
 4 sudu besar tepung jagung
 1 sudu teh kunyit serbuk
 sedikit garam
 Minyak untuk mengoreng terendam

 3 ulas bawang putih ~ ditumbuk halus
 8 biji cili padi ~ ditumbuk halus
4 biji cili padi ~ diketuk

4 helai daun kari ~ raut daunnya sahaja kemudian mayang halus
 2 sudu besar mentega
 2 sudu besar susu cair
 Garam secukup rasa

 Ketam dibersihkan dan dikukus hingga masak
Satukan tepung jagung, serbuk kunyit dan garam, gaul rata Salutkan ketam dengan bancuhan tepung jagung dan goreng secara terendam dalam minyak sehingga ketam kuning keemasan
Angkat dan toskan Dalam kuali berasingan panaskan mentega
Tumiskan bawang putih, cili padi tumbuk, cili padi yang diketuk dan daun kari hingga harum
 Kemudian masukkan telur asin yang di lenyek tadi bersama susu cair
 Gaul dan masak hingga rata
Perasakan dengan garam ~ berhati-hati kerana telur dah masin
Masukkan ketam dan gaul rata hingga ia menyalut keseluruhan ketam
 Angkat dan sedia dihidangkan segera.

No comments:

Post a Comment