Thursday, February 10, 2011





Ikan Bakar Bukit Besar

Bahan-bahan untuk rempah

Ikan (terpulang) sy suka ikan merah
Cili kering @ cili boh
Bawang merah )
Bawang besar ) semua blend
Bawang putih )
Halia )
Serai )
Serai ( potong serong halus-halus)
Belacan
Air asam jawa
Garam
Gula
Serbuk perasa (terpulang)

Cara membuatnya:

Ikan dibersihkan dan ditoskan.
Panaskan minyak dan tumis cili boh atau cili kering. Kemudian masukkan semua bahan yang dah diblend. Tunggu sehinga bahan blend masak baru masukkan air asam jawa yang dicampurkan dengan sedikit belacan. Masak sepenuhnya. Masukkan serai yang dipotong serong bersama garam, gula dan serbuk perasa. Kemudian bolehlah diangkat.

Di dalam kuali lain, panaskan kuali (api sederhana je) dan letakkan daun pisang @ aluminium foil. Letakkan rempah yang sudah siap dimasak tadi keatas daun pisang ( separuh dahulu), letakkan ikan di atas rempah dan rempah yang separuh lagi keatas ikan.tutup dengan daun pisang semula dan kuali hendaklah ditudung .
Tunggu sehingga masak..terpulang nak balikkan ikan atau tidak. Kalau nak balik kena berhati-hati skit ye takut ikan hancur.
Selamat mencuba!!!sorry ye..mcm biasa resepi sy tak ada sukatan...

No comments:

Post a Comment