Thursday, February 24, 2011

ikan kukus oh ikan kukus.....




Ikan Kukus ala Bukit Besar

Bahan-bahan nya:

Ikan (terpulang)sy selalu buat ikan merah atau kembung
Bawang putih dimayang halus
Bawang besar dimayang
Cilia api dipotong halus
Serai belah 4
Halia dimayang halus
Daun limau purut (koyakkan)
Serbuk pati ikan bilis maggie.
Garam
Gula
cuka


Cara membuatnya:

Masukkan pati ikan bilis kedalam air panas + air biasa (ikut nak byk mana kuah)air panas digunakan untuk menghancurkan pati ikan bilis yg memang susah nak hancur. Kemudian masukkan sedikit garam, gula dan cuka. Dah sebati semua baru masukkan bahan yang dah dimayang kecuali bawang besar.

Pastikan periuk kukus di jerang terlebih dahulu untuk menjimatkan masa anda. Masukkan bahan yang dah siap tadi (separuh) kedalam Loyang kukus kemudian letakkan ikan diatasnya. Dan seterusnya masukkan bahan yang selebihnya ke atas ikan tadi. Taburkan dengan bawang besar. Kepada yang suka makan sayur bolehlah letakkan brokoli atau bunga kobis ditepi –tepi Loyang. Dan bolehlah dikukus ikan sehingga masak. Dalam lebih kurang 35 minit hinggan 45 minit bergantung saiz ikan. Kadang-kadang saya tengok mata ikan…kalau dah pecah tu masaklah ikan tu..betul ke….terpulanglah. bolehlah dihidangkan panas2 untuk dinikmati seisi keluarga.

sy ada gambar pati ikan bilis yang sy guna tapi nak upload tak dapat lagi...nantilah...

No comments:

Post a Comment